Doorgaan naar inhoud

Mate Olijfolie

In 2001, Op 75-jarige leeftijd plantte Mate Vekić zijn eerste olijfboom in de felrode aarde van zijn geliefd schiereiland Istrie. Inmiddels heeft dochter Aleksandra zijn werk overgenomen en is het bedrijf “Mate” uitgegroeid tot een weelderige olijfgaard vanwaar je het felle blauw van de Adriatische zee kunt zien. Op deze bijzondere plek worden ieder jaar de Pendolino-, Frantoio-, Leccino-, Bianchera- en Buza olijven met de hand geplukt geoogst en binnen de dag geperst tot grasgroene olie.

La Prosciutteria - Mate OlijfolieLa Prosciutteria - Mate OlijfolieLa Prosciutteria - Mate OlijfolieLa Prosciutteria - Mate OlijfolieLa Prosciutteria - Mate OlijfolieLa Prosciutteria - Mate Olijfolie

Aan het eind van de oogst worden Siciliaanse sinaasappels en citroenen meegeperst met olijven; ook dit fruit genereert olie en dat kun je proeven in de smaken Arancia en Limone. Er worden absoluut geen aroma’s of andere smaakversterkers gebruikt.

De olijfolie van Mate wordt de afgelopen zeven jaar door Flos Olei aangemerkt als een van de beste olies ter wereld. Van de maximaal te behalen 98 punten, behalen ze 96 met de Transparenza Marina! Niet zo gek want er gaat heel veel liefde en aandacht zitten in de productie van deze olijfolie. Zo is de gehele plantage biologisch en heeft het een zeer rijke vegetatie aan kruiden onder de bomen. Deze worden natuurlijk kort gehouden door grazende pony’s, paarden en ezels. 

Ook wordt de natuur in de omgeving van de olijfgaarden op natuurlijke wijze onderhouden om het ecosysteem (de combinatie van de zon, zee, aarde en wind) intact te houden.